Vytvorené na Slovensku- Čičmany

Podujatia  ·  13. september 2015

https://www.lenkasrsnova.com/

Vytvorené na Slovensku je nový projekt, ktorý zažil svoju premiéru 27-30 augusta 2015 v Čičmanoch. Za jeho konceptom stoja odevná dizajnérka Lenka Sršňová a sochárka Nina Šošková. Hlavným cieľom projektu boli jedinečné tvorivé dielne, z ktorých si návštevníci odniesli svoj vlastný, originálny suvenír. Inšpirované čičmianskou tematikou. Organizátorky vytvorili hravé “polotovary”, ktoré si účastníci ľubovoľne dotvárali. Lenka prichystala ručne vyrobené tričká, hračky a ekotašky s veselou potlačou čičmianskych kohútov, ktoré sa pod rukami účastníkov menili na pestrofarebné veselé, no hlavne jedinečné kúsky. Typické a turistami obľúbené boli magnetky v tvare Kohútov či Pávov, prívesky na kľúče či filcové brošne, ktoré zas pripravila Nina.

https://www.lenkasrsnova.com/
Lenka a Nina, organizátorky projektu Vytvorené na Slovensku, Čičmany 2015

Obe autarky majú k ľudovým tradíciám blízko a už v minulosti vo svojej tvorbe využívali prvky folklóru, či pracovali s ľudovou tematikou. “Našim cieľom je prepojiť umenie, dizajn a ľudovú kultúru do atraktívnych a originálnych produktov. Prostredníctvom tvorivých dielní chceme pracovať s verejnosťou a upozorňovať na potrebu návratov k našim koreňom a ľudovým tradíciám.”
Na rezidenčnú časť projektu Vytvorené na Slovensku si organizátorky prizvali skupinu piatich výtvarníkov (umelcov, dizajnérov a architektov), ktorí v dedinke strávili pár dní a svoje dojmi a inšpirácie zhmotnili do umeleckých výstupov. Prvého ročníka Vytvorené na Slovensku sa zúčastnila grafička Eva Tkáčiková, textilná dizajnérka Michaela Bednárová, dizajnér písma Ondrej Jób, architektka Katarína Šoltýsová a dokumentarista Daniel Dluhý. Každý z nich mal možnosť autorsky spracovať a priamo reagovať na prostredie Čičman. Neoddeliteľnou súčasťou projektu boli odborné prednášky a prezentácie zamerané na ľudové tradície, architektúru, módu, umenie a dizajn. Zuzana Šidlíková, historička módy, odprezentovala tému Ľudová tradícia v súčasnom odevnom dizajne. Autorka krojov Daniela Ťapúchová si pripravila prezentáciu s názornou ukážkou v praxi o Dobových odevoch, vyšívaní a riasení ľudových krojov. Juraj Kudjak, obyvateľ dediny Čičmany si pripravil komentovanú prehliadku dediny a previedol divákov históriou, architektúrou a ornamentálnou výmaľbou jednotlivých domov.
Ďaľší ročník putovného projektu Vytvorené na Slovensku sa bude konať v regióne Liptova a autorky si posvietia na Galériu Ľudovíta Fullu v Ružomberku.

Galéria fotografií z tvorivých dielní projektu Vytvorené na Slovensku – Čičmany

https://www.lenkasrsnova.com/
Tvorivé dielne Čičmianske kohúty 1.

https://www.lenkasrsnova.com/
Dotvorené tričká, ekotašky a hračky a ich nový majitelia



Vytvorené na Slovensku 2015- Čičmany
foto: Daniel Dluhý